Kurs merkezlerimizde öğrenci başarısını arttırmak için değişen koşullara dikkat ederek kaliteli bir öğretim hizmeti sunma gayretindeyiz. Çözüm Kurs Eğitim Koordinatörlüğü olarak tüm öğretim kadromuzun ders sunumlarında daha verimli olmaları için ekteki maddelerde belirtilen hususları gerçekleştirmelerinde fayda görüyoruz.
1-Öğrencilere değer verdiğimizi hissettirmek, öğrencilere isimleriyle hitap etmek , söz almaları için onları gönüllendirmek, sınıfta yaptıkları etkinlikler veya derse katkıda bulunduklarında onları onurlandıracak söz söylemek öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu duygusal ihtiyaçtır. Bu davranışlarda ders içinde orantılı dengeli bulunmakta fayda vardır.
2-Derste anlatacağımız konuya hakim olmak, öğrencilerden gelen her soruya öğrencinin öğrenme isteğini karşılayacak ya da onu araştırmaya yönlendirecek şekilde cevaplar vermek öğrencilerinizin sizin iyi bir öğretici olduğunuza inanmalarını sağlayacaktır. Aksi halde günümüz koşullarında piyasada fenomen hocalar farklı ders ve konuları farklı düzeylerde anlatmaktadır. Siz derslerinizde öğrencinin öğrenmesi için video ders fenomen hocalarından farklı olarak yaptığınız her davranış sizi üstün, kurumunuzu başarılı kılacaktır. Bunun için;
- Öncelikle öğrencilerinize sevgi ile yaklaşım gösteriniz. Onlara kısaca dokunmanız gerekir.
- Ders içinde ve sonrasında ilgilenin süreci esastır, ilgi gösteriniz. Testlerde neden hata yaptığını, yapılan deneme sonrası kendi derslerinizdeki net sayısını her öğrenci ile analiz ediniz.
- Öğrenciye gereken sevgi ve ilgiyi gösterdikten sonra onlara etkili güncel işlevsel bilgiler veriniz.
3-Ders işlenişinde sözlü anlatım, soru-cevap gibi klasik yöntemlerin yanında öğrencilerin derste aktif olabileceği etkinlikler seçmek, interaktif simülasyonlu ders sunumlarından yararlanmak, deney, drama gibi öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlayacak bu etkinliklerde beraber başarmanın mutluluğunu yaşayacaklar ve siz bu heyecanı yaşattığınız için dersinizi iple çekeceklerdir. Ders anlatırken mutlaka hedeften haberdar ediniz. Bu dersin bu konusunu neden öğreniyorsunuz ve size faydası ne olacak? Ders başında mutlaka ifade edilerek derse başlanmalıdır.
4-Öğrencilerin öğrendiklerini uygulayabilecekleri ortamlar hazırlamak ya da ders içinde ve sonrasında öğrencinin bildiği bir konu hakkında, bir sorunun çözümünü arkadaşlarının yanında yaptırmak, Test, DNM net başarı yarışmasında ödüllendirmeler yapmak vb. etkinliklere katılmaları için teşvik etmek onların ders verimliliği için gayret etmelerini sağlayacaktır. Bu tür uygulamalar öğrencilerin birey olarak toplum içinde yer almalarını sağlarken öz güvenlerinin gelişmesi için de olanak sağlayacaktır. Sunum ve ifade becerilerini arttıracaktır. Sınıfta her daim öğrencilerin en başarılı olduğu yöne vurgu yapın, asla öğrencileri sınıfta kıyaslamayınız.
5-Öğrencilerle mesafeli sohbet etmek ve iyi bir dinleyici olmak, önemlidir. Öğrenciler ergen oldukları için heyecan dolu ve dinamiktir. Onlarla sohbet ederken onları dinlemek ve ilgi alanları ile ilgili sohbetler kurmak öğrencileri öğretmenlerine bağlayacaktır. Sohbetlerde samimi arkadaş havasından uzak durup (ateşle münasebet gibi olmalı. Yani onlara fazla yaklaşma yanarsınız, fazla uzaklaşma donarsınız ) Öğrenci ile olan sohbetlerde dersinizdeki verim ve başarı üzerine sizin daha çok Mentörlük uygulamalarınız üzerinde olursa iyi olacaktır. Aksi halde kişisel yada duygusal konular ile ilgili asla sohbet etmek ders öğretmeninin görevi değil bu kurs rehber danışman öğretmenin görevi olup bu tür durumda kurs PDR birimine yönlendirme yapınız.
6-Dersin işleyişinde teknolojiyi kullanmak faydalı olacaktır , her öğretmen anlatacağı konu ile ilgili önceden öğrencilere ders video anlatımlarına mutlaka bakıp ön hazırlıklı derse gelmelerini isteyip derste kendisi konunun ana temasını kavratarak derste daha çok soru pratikleri yaparak farklı pratik yollar ile öğrencinin sahip olduğu bilgileri soruda performansa aktarmasına yönelik bir çaba içerisinde olmalıdır. Derste hazır soru pdf leri üzerinde hemen çözümlere geçilerek bir derste en az 10 alıştırma çözülmelidir.
7-Derslerde yardım sever ve sabırlı olmak öğrencilerin öğretmenlerinden beklediği en önemli özelliklerdendir. Öğretmenini seven öğrencilerin öğrenmeye istekli olma durumları çok yüksektir. Bunun için derste ve sonrasında asla ayırım yapmadan öğrencilerin öğrenmesi için fedakar, özverili olması gerekir. Bazen öğrenciler bunun kıymetini bilmese de zamanla anlayacaklarından emin olabilirsiniz.
8-Öğrencilerin dış ortamda sosyalleşmesi çocuğu ve aileyi gönüllendirecektir. Sosyal etkinlik, yarışma ve aktivitelere katılması çocuk için faydalı olduğu kadar aileyi de gururlandıracak ve mutlu edecektir. Çünkü aile çocuğunun potansiyeline şahit olduğundan onun motivasyonunu arttıracak eğitim olanaklarında çocuğunu teşvik edecek öğretmeni destekleyecektir.
9-Her öğrencinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Öğrencilerimiz ile ilgili yeterli rehberlik bilgisine sahip olursak onların içinde bulundukları ruh hali ve kişilik özelliklerini , aile yapılarını biliriz. Bunları bildiğimizde hoş görü, yardım severlik ve sabır konularında doğru yaklaşımı sergileyeceğimiz kesindir. İlgili bir öğretmene sahip öğrenciler öğrenmeye heveslidir. Dersleri akıcı esprili anlatmak öğrencide dikkat uyandırıp kavramayı hızlandırır. Ancak ders içindeki bu espri dozajına ve ders süresindeki etkisine her öğretmen dikkat etmek zorundadır.
Çözüm Kurs Merkezleri sosyal medya hesaplarına ulaşmak için tıklayınız.