Aileler sınavlara hazırlık sürecinde öğrenciler kadar strese girmekteler… Ancak fark etmek gereklidir ki sınava girecek öğrencinin dünyasındaki duygusal engelleri kaldırmakta ebeveynlere düşmektedir. Başarı tek başına kazanılabilen bir şey değildir. Liselere giriş sınavına girecek çocuklarımızın velilerine genel anlamda anlayışlı baskıcı olmadan ve teknik bir iletişim kurmalarını öneriyoruz.
Ergenlik başlangıcında aldıkları bu önemli sorumluluğun bazı öğrenciler farkında olmayabilir.. Ancak hem farkında olan hem çalışan üstelik başarılıda giden bir öğrenciye de veliler baskı kurma eğiliminde olabiliyor.
Uzmanlar gerçek başarıların ödüllendirilmesini öneriyor. Öğrenci kendine ait olmayan özelliklerle övgü aldığında psikolojik açıdan daha olumsuz etkilenebiliyor. Örneğin gerçekten Türkçe dersinden 2 net yükseltti ise evet bir ödül veya bir tebrik hiçte fena olmaz. Ancak ortada başarı yokken genel geçer övgüler çokta anlamlı sonuç almalarına destek olan bir söylem olmayabiliyor.
Liselere giriş sınavının önemi bir kez girme imkanı olan bir sınav olmasından ileri geliyor, bu ifademiz elbette yks öğrencilerinin nasılsa mezuna da kalsak kazanırım ilgisi uyandırmasın. Her geçen gün çok değerlidir. Fakat iyi bir lise kazanan çocuklarımız genellikle hayal ettikleri üniversiteye gitme şansına sahip olabiliyorlar.
Metni bağlamından koparmadan devam etmek gerekirse,
- Çocuklarınızın odaklanmasına anlayışlı bir dille destek olunmalıdır,
- Sınavlara hazırlık sürecinde yol arkadaşlığı çok değerlidir bu konuda yol arkadaşlarını doğru seçmeleri konusunda rahatsız edici olmadan yönlendirmeler kıymetlidir,
- Motivasyon bu süreçte her şeydir. Hayallerini hatırlatara çalışma planına bağlı kalmasından bahsetmek değerlidir,
- Hayattaki tek şey sınav değildir bunu fark etmesi için plan dahilinde mutlaka sosyal etkinlikler ve spora devam edilmelidir,
- Başarısızlıklarda sert tepkiler yerine sorunun tespit edilip çözümüne omuz verilmesi önemlidir.
Yks grubu öğrenciler içinse biraz daha ilk gençlik çağlarının yaşandığı bir dönem olması nedeniyle daha sakin bir tutumla iletişim kurulması önemlidir. Gençlerin hayallerine saygı duyulması ise üniversite sınavlarına hazırlanan bir öğrenci için gerçekten motive edici bir unsurdur.
Ergenler ile iletişim üzerine mutlaka ebeveynlerin kitaplar okuyarak kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Çocuklarımızı eğitim düzeyi bakımından ileri taşımak istiyorsak önce kendimizden başlamalı ve kendimizi her gün bir adım daha ileri taşımanın yollarını bulmalıyız.
Ayrıca mutlaka koçluk ve rehberlik desteği alınması, gerekli ise de psikolojik destekler alınması öğrencilerin daha rahat ilerlemesine katkı sunacaktır.
Tüm ailelere saygılarımızla,
Çözüm Kurs Merkezleri